Vårt hemliga programarbete

Söndag förmiddag – jag har nyss kommit till partihögerkvarteret. Vi har ett möte i den slutna grupp som driver moderaternas programarbete. Det är viktigt att ingenting läcker ut – så att vi kan styra informationsflödet och presentera partiets politiska förslag i lagom tid före valet, på det sätt vi själva önskar.

Vi var först inte säkra på var gruppen borde träffas. Anders Borg menade att det var olämpligt att vi sitter i regeringslokaler i Rosenbad: ”Officiellt för att detta rör moderaterna, inte regeringen, men jag är ganska säker på att SÄPO avlyssnar Rosenbad – och de läcker ju som ett såll”. Själv undviker jag gärna att ha möten i moderaternas riksdagskansli vid Mynttorget – kaffemuggarna är alltid slut i Frejasalen.

I partihögerkvarteret är dock varenda rum fyllt av folk, trots den tidiga timmen. Öppna Moderater hade fest i går kväll och många verkar ha övernattat här. Jag hittar den politiska sekreteraren Maria Hagbom på en av saccosäckarna intill pentryt. De stör dock ingen, värre är det med den återvärvning som pågår. I varenda rum sitter MUF:are och ringer för att få medlemmar att förnya sitt partimedlemskap.

Anders Borg, Schlingmann och jag irrar runt med kaffemuggarna i hand från rum till rum utan att hitta ett ledigt utrymme. I partistyrelsens rum, där vi tänkt hålla till, satt fyra MUF:are. Nu sitter vi därför i förrådet intill Stora praktsalen, i det gamla AU-rummet. Rummet är överfullt av stolar och bord som står staplade på varandra, men vi finner oss tillrätta.

Efter en stund kommer Den Store på Torp och hans koppel av JKL-konsulter, vilka skall hjälpa oss med programarbetet.

”Jag har läst igenom vårt handlingsprogram från 2007”, inleder Per, ”för att se vad vi uppnått av vad vi då såg framför oss”.

”Strunta i det där”, avbryter Den Store på Torp. ”Partiprogram är inte till för väljarna, utan för att stärka de redan frälsta. Det är ingen utöver Wolodarski som läst det där. Nej, politik handlar om att se framåt”

Jag ser att Borg är på väg att skjuta in att politik främst handlar om sunda statsfinanser, men Den Store fortsätter: ”Ni måste se framåt, mot den dag då programarbetet slutförts och något lösmynt moderat kommunalråd, som vill visa lokalpressen att han är insatt, berättar om alltsammans i förtid. Vad som behövs är parallella programkommissioner”.

”Parallella?”, säger Schlingmann tvivlande.

”Naturligtvis”, säger Den Store överseende, ”Låt Sofia Arkelsten sjösätta några till intet förpliktigande parallella grupper, vars förslag av misstag kan hamna hos några utvalda kommunalråd under 2013”.

”Men hur skall vi få ihop de parallella förslagen med vår egentliga politik under valrörelsen, hur få de partiaktiva att sluta upp?”, undrar Schlingmann.

Den Store på Torp suckar djup och ser ut att undra hur vi moderater kom att betraktas som statsbärande. ”Det är det enklaste av allt: Samla alla, låt dem diskutera i några timmar – sedan slår man handflatorna i bordet, reser sig och förklarar: Då säger vi så”.

”Säger vadå?” undrar jag.

”Ingenting. Efter det lämnar man rummet”.

”Det här kommer att gå fint”, avslutar Den Store på Torp, ”jag skickar fakturan”.

Annonser

2 Responses to Vårt hemliga programarbete

  1. Louis Cypher says:

    Här på Belsebub Inc. har vi som överenskommet jobbat vidare med själva kampanjdelen av valarbetet inför 2014. För att förstärka Arbetslinjen jobbade vi länge med sloganen ”Äntligen Måndag!”, men i skenet av det lyckade ”Vi älskar människor”-budskapet lutar vi mer åt ”Vi älskar Måndagar!”. Känns j*kligt spännande faktiskt! Vi ses på presentationsmötet på tisdag, då har vi skissat ut hela upplägget. Bokade ni Scandic i Kungens Kurva som Schlingan ville (”för gamla minnens skull”), eller vad blev det till slut?

  2. Pingback: De parallella arbetsgrupperna på plats « Carl-Fredrik – insikter från Schönfeldts gränd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: