Ideologiernas död

Ibland tycker jag synd om såssarna. De har ingen ideologi. Deras idé var att bygga upp välfärdsstaten. Ideologi var länge lika med höjda skatter. När välfärdsstaten nu är färdigbyggd och medborgarna säger nej till ökat skattetryck så är såssarna vilsna – mest intresserade av maktkamp och falangstrider.

Det är vi moderater som står för den ideologiska förnyelsen. Min politiska övertygelse kan sammanfattas i följande nyckelord: Ansvar, engagemang, demokrati, frihet, framtidstro, jämställdhet, den växande människan, utveckling, rättvisa, respekt, omtanke, öppenhet, nyfikenhet, integritet, goda ideal och förebilder, mänskliga rättigheter, hållbarhet, delaktighet, solidaritet, lyhördhet, äganderätt, marknadsekonomi, trygghet, arbete, gemenskap.

Såssarna ser tillväxt som något ont, som ”ekonomism”, men tillväxt är summan av våra framsteg och mänsklighetens tilltagande förmåga. Vi moderater vill ha hållbar tillväxt – en utveckling som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar.

Sveriges ekonomi fann en ljusning förra året, men nu kommer nya hot mot både tillväxt och jobbskapande. Att Sverige trots allt klarade av krisens effekter på ett sätt tyder på att en ansvarsfull ekonomisk politik har gjort att Sverige undvikit ett mycket värre läge – en politik ledd av Anders Borg. Den ekonomiska krisens effekter sätter alltjämt sina spår i både ekonomin och arbetsmarknaden – vilket kräver more of the same, dvs Anders Borg.

Moderaterna är vår tids arbetarparti och vill ge fler människor större frihet och möjligheten att stå på egna ben. Såssarna vill kväva individen, men vår idé är att låta varje människa växa i sina styrkor och i solidaritet med varandra och låta alla nå sin fulla potential. Vi utgår alltid från medborgaren, den växande människan. Såssarna erbjuder frihet enbart till sin egen Partiadel. Friheten är vår grund och tillsammans med trygghet och rättvisa har den en särställning bland våra värderingar. Till grund för friheten ligger människors lika värde. Alla ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter. Frihet, trygghet och rättvisa ligger till grund för en rad andra betydelsefulla värderingar och avväganden i vår politik. Men man får inte glömma att ansvar är en annan sida av frihet och trygghet är frihetens viktigaste komplement.

Jag är inte förvånad över såssarnas idéfattigdom. Se bara på den tradition av tänkare som såssarna har att luta sig mot: Ernst Wigforss och makarna Myrdal – för att inte tala om Maj-Britt ”fungerar inte ens i” Theorin. Jag tror på tänkare som Adam Smith, Milton Berle, Frédéric Bastiat och Rand Paul. Det är bara genom ökad personlig frihet, begränsad statsmakt och fri marknadsekonomi som vi medborgare kan uppnå lycka. Det säger jag naturligtvis inte längre högt på partihögerkvarteret. Anders Borg brukar docera om att ett statsbärande parti inte gärna kan kasta staten i diket, men detta har varit min övertygelse sedan MUF-tiden. Den fria individen har dessvärre ett begränsat utrymme nu när partiets vänsterfalang tagit makten. Missförstå mig inte nu – de Nya Moderaterna står för det fräscha i svensk politik, inte som de trötta såssarna. Som Anders Borg uttryckte saken: ”Du BS, om du räknar med att någon gång bli statssekreterare så bör du nog tala lägre om att avveckla statsapparaten”.

Min rubrik till detta inlägg var avsiktligt missvisande. Man kan inte tala om ideologiernas död, inte ens om ideologiernas kamp. Bara om ideologins död – eller den döda ideologin, socialdemokrati. Its not dead, its resting hör du redan såssarna säga. Men jag säger:

Såsseriet skall åka på däng 2014 – Raj Raj Rajnfeldt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: