Inga vinnare – inga förlorare

Torsdag morgon på partihögerkvarteret. Jag har nyss anlänt med latten och chokladbollen jag köpt på café Kladdkakan – träffade Sofia på Kladdkakan, men hon muttrade bara vresigt och försvann.

Idag skall vi formulera en kommunikationsstrategi. Eller snarare revidera. Väljarna verkar inte förstått hur mycket vi moderater älskar människor – så vi hade krismöte med en grupp JKL-konsulter samt Den Store på Torp i går eftermiddag. Erik Bengtzboe satt med för att garantera att vi har ett tilltal som gör att de unga väljarna känner att de har rätten att få vara sig själva, ansvaret för sina egna val och kravet att respektera andra människors sätt att vara.

Vi satt i det lilla skyffet en halv trappa ner från stora praktsalen, vid sidan om pentryt. Där brukar vi hamna när vi behöver diskutera besvärliga frågor.

”Ja du, Carl-Fredrik”, inledde Den Store på Torp, ”vem var det som kom med idén till den här kampanjen? Var det Schlinge? Kunde ni inte ringt oss före hellre än efter”.

Erik kom några minuter sent till mötet, Den Store på Torp hälsade hjärtligt på honom: ”Erik, bra att du kom. En fin kille som du, uppvuxen i Sörmland med erfarenhet som lantarbetare, är precis vad jag är på jakt efter. Framåt sommaren blir det mycket att göra på Torp – och jag vet ju hur svårt det är för unga att få sommarjobb, i synnerhet nu, med Arbetsmiljöverkets säkerhetskrav för unga. Men på Torp finns det inget som hindrar en rask yngling som du att hugga i”.

Jag började humma och skrapa med pappren längs bordet för att försöka få diskussionen att återgå till kommunikationsagendan. ”Oroa dig inte över det här, Carl-Fredrik”, säger Den Store på Torp, ”det är inget fel på kampanjen. Den innehåller ingenting – och behöver alltså bara paketeras annorlunda. Som jag förklarade för Stefan Löfven förra veckan: Säg ingenting. Om du känner dig tvungen att säga något, så klargör att du kommer att säga det om ett år”.

Jag invände att väljarna vill se en vision för Sverige, de vill höra vart moderaterna tänker föra landet.

”Det vill de inte alls. De vill ha socialdemokratisk mittenpolitik – och behålla jobbskatteavdraget. Valet 2014 kommer att vinnas av den som på det mest trovärdiga sättet kan utlova detta. Du måste förstå, Carl-Fredrik, att de Nya Moderaterna har etablerat sig som organisation och idé. Partiet går in i en ny fas och måste nu ledas – hållas samman. Då duger det inte att kommunicera en politik som gör att alla upplever sig som vinnare – det viktiga är att ingen känner sig som förlorare. Det är vad politiskt ledarskap handlar om. Det gäller både väljare och moderaternas gräsrötter – vi politiker fattar beslut och alla är glada om de inte tillhör förlorarna”.

”Fortsätt att säga ingenting – det är samma råd som jag gett Stefan. Ta bort geléhjärtanen från affischen bara”, avslutade han. ”Vi skickar fakturan”, var det sista jag hörde när de försvann uppför trappan mot entrén.

Annonser

5 Responses to Inga vinnare – inga förlorare

 1. Louis Cypher says:

  Reklamkampanjer i all ära – känns som att det är läge för ännu en Värvningskampanj, Carl-Fredrik. De föregående har ju visat sig extremt lyckosamma. GP försöker inte ens dölja att han blivit Borgarsvin och PR-konsult. Niklas Nordström och resten av Prime-sossarna är tillknycklade för överskådlig framtid. Nu verkar Såssarna ha för många spelare på högerkanten igen, som bara väntar på ett övergångserbjudande. Och Såssarna behöver sälja, det vet vi ju, med sitt akut krympande partibidrag.

  Damberg och Hallengren var ute och talade valfrihetens lov i Afb igår. Reaktionerna lät inte vänta på sig:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article14375518.ab

  Widar Andersson uppmuntrar till fria skolval idag:

  http://www.folkbladet.se/opinion/ledare/default.aspx?articleid=5935632#.TzzE4ydfy3R.facebook

  Ge dem ett erbjudande de inte kan säga nej till. Det kan inte handla om så många tusenlappar.

 2. Jag hade nöjet att i går kväll, genom den nya tekniken, avlyssna ett föredrag som Stig-Björn höll på Ullman PR. Där kom han med det häpnadsväckande påstående att 47 % av väljarna står till höger om mitten, men ändå hyser vänsteråsikter. Trenden sa han, är att det kommer att vara som nu, men något annorlunda. Ungefär som dollarkursen…

  • Jag är inte förvånad – Stig-Björn följer väl bloggen här från Partihögerkvarteret.

  • Louis Cypher says:

   Ursäkta, men Stig-Björn verkar ohjälpligt naiv. Skulle hans teori stämma innebär det ju att 100% av väljarna hyser vänsteråsikter. Låter som hjärntvätt i mina öron. Får han betalt av Ullman för att stå och säga sådana saker..?

   • Det faktum att de hyser vänsteråsikter hindrar dem inte från att rösta högerut. Det är tvärtom i Norrland (eller snarare i glesbygden) – de flesta är moderater i själ och hjärta (för att inte säga libertarianer), förespråkare för en minst sagt långtgående personlig frihet. Man vill gärna bränna sin egen sprit, skjuta djur lite hur som helst och köra skoter full. Faktum är att Tea Party-folket skulle känna sig som hemma. Det är bara när man kommer till finansieringen av detta fria liv som man blir demokratiska socialister. Som Stig-Björns skulle uttrycka det – deras mentala karta hänger inte riktigt ihop med terrängen. Men glesbygden hyser över två miljoner medborgare, så de ska inte ignoreras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: